krGå till kassan

Wretlinds Värld #73 – Legendariska Totó la Momposina kommer till folk och världsmusikfestivalen i Førde


Wretlinds743
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
Totó La Momposina Natacha_Atlas_CD_-_Mish_Maoul
Totó La Momposina – Ven Pronto Natacha Atlas – Hayati Inta
Fruen Julie
Driss El Maloumi – Comme Une Joie Julie Fowlis – Hug Air A Bhonaid Mhoir
La bodega
Totó La Momposina – Margarita
Veckans Album: Totó La Momposina – La Bodega
Legendariska Totó la Momposina är så berömd i sitt hemland Colombia att alla taxichaufförer känner till henne. År 1982 kom hon till Stockholm med sin vän och landsman Gabriel García Márquez som då fick Nobelpriset i litteratur och Totó sjöng också på Nobelfesten. Hon har själv fått Latin Grammy vid två tillfällen och år 2006 fick hon det stora WOMEX-priset. Nu i juli kommer hon med sitt tiomanna-band till Førdefestivalen i Norge. Den lilla norska staden firar festivalens 26-årsjubileum och fortsätter att bjuda på den bästa folk och världsmusiken från hela världen. All musik i Wretlinds Värld #73 är med artister som kommer till festivalen i Førde.
La bodega Summers
Totó La Momposina – Cosas Pa’ Pensar Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola
– Cha Bhi Mi M’aisgair
Två gånger senaste året, på Folklandia och FOLKELARM, har jag sett det enastående paret Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola uppträda. Nu ska jag se dem igen på Førdefestivalen i Norge. Redan nu intervjuar jag dem i detta program.
Summers Summers
Intervju-1 Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola – Itzikel
Summers LUX
Intervju-2 Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola Unni Løvlid – EN
LUX Live in melbourne
Unni Løvlid – Byssan Byssan Xylouris Ensemble – Pendozali
cerce Trållfågeln
Janusz Prusinowski Trio – Serce Emilia Amper – Isadoras Land
Traces of an Old Vineyard Catrin Finch & Seckou Keita - Bamba
Masha Vahdat & Tord Gustavsen
– Vanishing Lines
Catrin Finch & Seckou Keita – Bamba
UAM
Julie Fowlis – Thig Am Bata

 


Wretlinds Värld #72 – spelmannen Thonghuad Faited från Thailand – Filmen 12 Years a Slave

wretlinds värld 72
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
Arabian 2000 & 1 nights Diew Sor Isan
Demis Roussos & Hasna – Far Away Thonghuad Faited – Diew Sor Kid Hod Baan
Veckans Album: – Diew sor Isan: The North East Thai Violin of Thonghuad Faited”
Musik kan vara ett lockrop: ”kom hit!” Jag har känt så med musik från USA och rest dit för att uppleva musiken på plats. Samma med Bali som jag besökt flera gånger. Och Isan som är den fattiga nordöstra delen av Thailand, deras blues-område kan man säga. När jag hör spelmannen Thonghuad Faited väcks mina minnen till liv och jag är tillbaka i Isan igen tillsammans med min thailändska vän och ciceron Yai Klampaiboon. Vi vandrar tillsammans med en bonde över snustorra åkrar på väg till en by på jakt efter den riktiga musiken. Vi ska strax få möta en spelman som ska ta fram sitt instrument och spela för oss. Thonghuad Faited är just en sådan spelman, en mästare på den tvåsträngade fiolen sor. Det är hypnotiskt och svängigt med ett mycket samspelt band. Några av låtarna är med en sångerska, annars är det instrumentalt. Man kan kalla det ”Thai folk-funk”. Albumet heter ”Diew sor Isan: The North East Thai Violin of Thonghuad Faited” och är en samling med hans bästa inspelningar från 70-talet. Det är utgivet av det japanska entusiast-skivbolaget EM Records. De är stolta över att nu för första gången ge ut en samling med denna fantastiska spelman och hans musik utanför Thailand. Albumet har ett snyggt texthäfte på både japanska och engelska.
mcgregor moorish music from mauritania
Freddie McGregor – Chant It down Dimi Mint Abba & Khalifa Ould Eide
– Waidalal Waidalal
timbuktu 12_Years_a_Slave_Soundtrack
Fatoumata Diawara – timbuktu Fasso Driva Man – Alabama Shakes
Äntligen ser jag ”12 Years a Slave”. Trots allvaret och ondskan är filmen faktiskt som ett vackert ljus i mörkret och säkert den bästa skildringen i långfilmsformat om slaveriet i den amerikanska Södern. Förra året fick den hela tre Oscar inklusive det mest prestigefyllda för bästa film. Det är första gången någonsin som priset gått till en film med en svart regissör. Det är ju britten Steve McQueen som tidigare regisserat filmerna ”Hunger” som handlar om IRA-martyren Bobby Sands och ”Shame” om en sexmissbrukare. ”12 Years a Slave” är baserad på en sann historia om en fri svart man som kidnappas och säljs som slav. Filmen är gjord med ”Hollywood-känsla” när det är som bäst, vitt och brett, svart och vitt, uppfordrande så att man vill sätta sig rakt upp ur fåtöljen och skrika ut till slavdrivaren: ”Sluta!!”. Mitt i det hemska är det ju också så sagolikt vackert i Louisiana med de gamla fina husen, träskmarkerna med hängande lianer och staden New Orleans. Det blir en så stark kontrast till grymheterna med pittoreska bilder av herrgårdar inbäddade i grönska, med solljus och fågelkvitter som ställs mot det hemska.
Field recordings vol.6 12_Years_a_Slave_Soundtrack
Moses ”Clear Rock” Platt – Run, Nigger, Run Tim Fain – Devil’s Dream
Diew Sor Isan Bert-Jansch
Thonghuad Faited & Hongthong Dao-Udon
 – Hongthong Kanong Lam
Bert Jansch – The Blacksmith
light king size papa
Dahkabrahka – Specially For You Julia Lee & Her Boyfriends – King Size Papa
Panama2 Kounadia
Papi Brandao Y Su Conjunto Aires Tableños
 – La Murga De Panama
Oumou Sangaré – Wele Wele Wintou

 


Wretlinds Värld 71 – Vintage sex

wrtelinds71
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
The greatest lisboumulata
Cat Power – Could We Dead Combo – Cowboy’s Cure For Jah
premikula ohh! monica!
A.R. Rahman & Speekumar & Srinivas
– Manasu Padi
Monica Zetterlund – Vilsevalsen
Monica Zetterlund tar oss från diskbänken till jazzens största artister i ”Vilsevalsen”. Det är en lång och slingrande berättelse där hon ger oss musikaliska porträtt av saxofonisten John Coltrane, pianisten Errol Garner och orkesterledaren Count Basie. Hon tar ett brett grepp i sången som är ur revyn ”Party” från 1962. Det är just en vals för vilsna med text av Beppe Wolgers och rader som ”Och vill man sjunga ’jag struntar i att diska’ så stämmer det med musiken”. George Riedel skrev musiken och trodde först att ingen alls skulle kunna sjunga denna slingriga zigzag-låt. Men här kunde Monica Zetterlund kliva in i flera olika roller, från Värmlands-jänta till cool jazz-diva. Låten är verkligen en avantgardistisk klackspark, som sagt från 1962! Det var ju på den tiden som den mesta musiken i svensk radio var på blöjstadiet. Första gången jag hörde ”Vilsevalsen” var så sent som 2005 då Marie Vesterholm spelade den i Kalejdoskop i P2. Då blev jag lika häpen som när jag första gången hörde Jimi Hendrix med ”Third stone from the sun” 1967. Och se där! Eller snarare ”hör här!ytterligare ett mästerverk som måste ut i luften, igen!
jimihendirx songs from my
Jimi Hendrix – Third Stone From The Sun Snakefarm – Rising Sun
Specialist in all styles Eat to the beat
Orchestra Baobab – El Son The Llama Julia Lee & Her Boyfriends – Don’t Come Too Soon
Veckans Album: – Eat to The Beat
Vintage sex är temat på veckans favoritalbum ”Eat to the beat”. Här finns 28 fina gamla låtar i färg med betydligt starkare erotisk laddning än alla moderna nyanser av grått. Här förstår vi återigen att blues är den varmaste musiken. Här sjunger man om sex, från det milda till det vilda, alltså så kallade ”vågade texter”, men ofta med en sofistikerad elegans som i ”Don’t come too soon” med Julia Lee & Her Boyfriends från 1950. Albumet har underrubriken ”The Dirtiest of them Dirty Blues” och är utgivet av det tyska skivbolaget Bear Family som är bäst i världen på att göra påkostade och snygga samlingsalbum. Här finns fullständiga texter och en liten berättelse om var och en av de 28 låtarna. De flesta fick inte spelas i amerikansk radio på 40-50-60-talet när de gavs ut. Däremot kunde de spelas i jukeboxar, men även där fick man vara försiktig. Branschtidningen Billboard recenserade ”Don’t come too soon” och varnade jukebox-ägarna att lyssna noggrant på texten och undvika pryda ställen, ”anständiga barer och caféer”.
The harrow fatou
Gillian Welch – Scarlet Town Fatoumata Diawara – Makoun Oumou
Eat to the beat seya
Crown Prince Waterford – Move Your Hand, Baby Oumou Sangaré – Sukunyali

 

 


Wretlinds Värld 70 – Leonard Cohen berättar om sina sånger och dikter

Leonard Cohen berättar om varför han skriver sånger och poesi. Hans eget skrivande har varit ”absolut livsnödvändigt, som ett rop på hjälp”. Då kan sången och dikten vara som en tröst också för den som är djupt förtvivlad. Då kan hopplösheten omvandlas till ett stöd.
Wretlindsvärld 70
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
Build me up from the bones Specialist in all styles
Sarah Jarosz – Fuel The Fire Orchestra Baobab – Dée Moo Wóor
Veckans Albumklassiker: Orchestra Baobab – Specialist In All Styles
Orchestra Baobab är från Senegal och gör himmelskt läcker musik bortom etiketten Världsmusik. Deras album ”Specialist in all styles” från 2002 är en skiva lika svängig, stolt och förförisk som kubanska Buena Vista Social Club från 1996. Och ljudet! Delvis är det samma team som ligger bakom båda dessa pärlor: producenten Nick Gold (här tillsammans med Youssou N’Dour) och ljudteknikern Jerry Boys. Deras lyhördhet, talang och passion lyfter fram unika Orchestra Baobab som borde erövra världen lika självklart som Buena Vista-stjärnorna. Lördagen den 28 februari spelar Orchestra Baobab på Inkonst i Malmö. Jag är där då.
Specialist in all styles everybody knows
Orchestra Baobab – Jin Ma Jin Ma Sharon Robinson – Summertime
The spirit of radio live-in-london
Leonard Cohen – Book of Mercy Leonard Cohen
– Dance Me to the End of Love
The greatest Specialist in all styles
Cat Power – Hate Orchestra Baobab – On Verra ça
Convoque seu buda Wild
Criolo – Fio De Prumo (Padê Onã) First Aid Kit – Walk Unafraid
License to wed License to wed
Son of Dave – Devil Take My Soul (Radio Edit) Madeleine Peyroux
– Dance Me to the End of Love

 

 


Wretlinds Värld 69 – Leonard Cohen berättar om Suzanne

Wretlinds värld 69
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
Cotonou club Woman travels alone
Orchestre Poly-Rythmo – Von Vo Nono Edda Magnason – Bloom
Woman travels alone Convoque seu buda
Edda Magnason – Dare Devil Criolo – Cartão de Vista
Veckans Album: Criolo – Convoque seu Buda
Veckans album är ”Convoque seu Buda” med Criolo som har sina rötter i nordöstra Brasilien och numera bor i São Paulo. Hans nästa låt här, den är verkligen ur ett ”nere-på-gatan-perspektiv” och handlar om en kille som är crack-narkoman och hemlös, för där han bodde förut, där bygger man nu lyxiga lägenheter. Låten som heter ”Casa de Papelão” och betyder ”korthus”, kanske fuskbyggen…
Convoque seu buda Lisboa mulata
Criolo – Casa de Papelão Dead Combo – Esse Olhar Quue Era Só Teu
The spirit of radio live-in-london
Leonard Cohen – Songwriters Hall of Fame Leonard Cohen – Suzanne (Live In London)
Leonard Cohen blir förförd av Suzanne i sin legendariska sång från 1967. Den förtjusande kvinnan och musan finns i verkligheten och heter Suzanne Verdal och var flickvän till en skulptör i Montreal. Hon bjöd verkligen på te och apelsiner från Kina. Teet var av märket Constant Comment. Men det sexuella som antyds i sången är en fantasi, det har både Leonard Cohen och Suzanne Verdal bekräftat. Han har också sagt att sången är den bästa i hela hans karriär och liknar den vid det bästa vinet, en 1982 Chateau Le Tour. Hör Leonard Cohen berätta här. 
live-in-london Bastards
Sharon Robinson & Leonard Cohen
– Boogie Street
Björk – Crystalline (Omar Souleyman Remix)
Convoque seu buda
Criolo – Duas De Cinco

 

 


Wretlinds Värld 68 – Världens Oas 1

wretlinds värld 68

Här får musiken flyta lugnt i egen takt utan klockor som mäter timmarna.
Det är ett fritt flöde utan prat 89 minuter nonstop med följande låtar:
Eleni Mandell - Miracle Of Five Clychau dibon
Eleni Mandell – Beutiful Catrin Finch & Seckou Keita
– Robert Ap Huw Meets Nialing Sonko
The essential leonard The+Source
Leonard Cohen – Who By Fire Ali Farka Touré – Roucky
Passione+Polyphonie+Corse From St. Petersburg
A Filetta – U Sipolcru Julia Vorontsova – Older
Victorn jara Pirates choice
Victor Jara – Angelita Huenuman Orchestra Baobab – Utrus Horas
Distand sounds of Metals
Susumu Yokota & Rothko – Sentiero Feist – Caught A Long Wind
Skyfall In the house of mirrors
Thomas Newman – Close Shave Hector Zazou & Swara – Sisyphe
Happy sad Mány Rávdnji
Tim Buckley – Sing A Song For You Adjagas – Dolos Biekkat
Disfarmer A creature I don't know
Bill Frisell – Disfarmer Theme Laura Marling – Rest In The Bed
The Church with one bell La negra
John Martyn – The Sky Is Crying Mercedes Sosa – Peoncito de Estancia
Fall of spring
Lonely Drifter Karen – Railroad

 

 


Wretlinds Värld 67 – Världens Party 3

Wretlinds Värld 67

Här är min spellista med 23 låtar som är denna veckas Wretlinds Värld. 
Det är bara musik som får flöda fritt utan prat 91 minuter nonstop.

Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
aam zameen common ground canta nelson pinedo
Kiran Ahluwalia – Mustt Mustt Nelson Pinedo con La Sonora Matancera
– Momposina 
dead-presidents-volume-ii-front marsoul el hob
The Undisputed Truth
– Smiling Faces Sometimes
Hasna – Marsoul El Hob
Bombino_Nomad gil-scott-heron-revolution-begins
Bombino – Amidinine Gil Scott-Heron
– The Revulotion Will Not Be Televised
the very besy of archie Casa+Paradiso+Presents+Asian+Beats+Chill
Archie Bleyer – Hernando’s Hideaway A.R. Rahman & Shankar Mahadean
– Thom Karuvil Irunthom
sawani Rising sun
Setona – Sawani The Souljazz Orchestra – Negus Negast
Becoming a cliche kenya special
Adrian Sherwood – Forgive Yourself The Loi-Toki-Tok – Ware Wa
my life in the bush leaving eden
Brian Eno & David Byrne – Regiment Carolina Chocolate Drops
– Ruby, Are You Mad at Your Man?
London-is-The-Place-For-Me-4 son of rambow
Ginger Folorunso Johnson
– Egyptian Bint Al Cha Cha
Jonathan Richman & The Modern Lovers
– Egyptian Reggae
Fasl-I-Rembetiko-cover Bob dylan presents radi oradiop
Cafe Aman Istanbul – Ehe Gia Panda Gia Tex Williams & His Western Caravan
– Smoke Smoke Smoke That Cigarette
vagarosa Shime!
Céu – Papa Culture Musical Club – Nuru
sur o no sur lagaan
Kevin Johansen – Sur o No Sur A.R. Rahman & Srinivas – Chale Chalo
undisputed truth
The Undisputed Truth – Lil’ Red Riding Hood

 

 


Wretlinds Värld 66

Wretlinds Värld 66
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
bunchofmeninos
Dead Combo – Waiting For Nick At Rick’s Café
Veckans Album: Dead Combo – A Bunch of Meninos
”Lissabon finns inuti vår musik” säger den portugisiska gruppen Dead Combo. De har Portugals fadosånger som en bitterljuv grundton. Men lika gärna kan de larma iväg så att det blir en kokande gitarrgryta fylld med filmreferenser, gärna med smak av spaghettivästern. Dead Combo kan också påminna om den amerikanska gruppen Calexico från Tucson, Arizona. Man hör verkligen i båda gruppernas musik varifrån de kommer. Veckans album är ”A Bunch of Meninos” med Dead Combo.

bunchofmeninos  dyado
Dead Combo – Waits Dahkabrahka – Dyado
20waystofloatthroughwalls live-in-london
Sussan Deyhim & Bill Laswell
– The Candle And The Moth (20 Ways Edit)
Leonard Cohen – Who By Fire
Veckans Albumklassiker: Leonard Cohen – Live in London
Veckans albumklassiker är ”Leonard Cohen – live in London”, inspelad den 17 juli år 2008 i London inför tjugo tusen beundrare. Då var Leonard Cohen 73 år, men med en röst utan ålder. Visst är han en artist för en jättepublik, men samtidigt är han som en kompis vid köksbordet över ett glas vin. På detta dubbelalbum hör man också att han är mellansnackens mästare med en fin ironi. Vid ett tillfälle anknyter han till tretton år bakåt i tiden och säger ungefär ”ja men var jag ju en sextioårig pojke som inte förstod…”.

Det här är ett album som jag gärna återkommer till. Och det fina med den här programformen i Spotify, det är att fritt kunna lyssna utanför programmets ramar. Ett knapptryck bara så kan man gå på egna strövtåg i Spotify-arkivet. Då kan man t.ex. själv lyssna på hela albumet med Leonard Cohen. Det är skillnaden mot vanlig radio som är rätlinjig med ett spår som måste följas.

bunchofmeninos bunchofmeninos
Dead Combo – Zoe LLorando Dead Combo – A Bunch Of Meninos
Trojan+Reggae+Sisters+Collection banda-sonora_-cover
Phyllis Dillon – Woman Of The Ghetto DJ Dolores – Álcool (Bolero Filosófico)
Best+of+Super+Mama+Djombo  tustumunhos di
Super Mama Djombo – Dissan Na M’bera Ze Manel – Nha Guine
ochre
Andrew Cronshaw – No Trust In A Man

 

 


Wretlinds Värld 65

Wretlinds värld 65
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
ENT_angola_2
Ferreira Do Mascinento –
Macongo Me Chiquita
Veckans Album: Angola Soundtrack – The Unique Sound of Luanda 1968-1976
Veckans album är ”Angola Soundtrack – The unique sound of Luanda 1968-1976”. Här är vi tillbaka i Angola på 60 och 70-talet. Det är entusiast-skivbolaget Analog Africa och deras chef Samy Ben Redjeb som samlat de bästa artisterna och låtarna från den tiden, alltsammans i en snygg liten ask med tjockt texthäfte och massor av bilder. Och musiken! Det är inte ett soundtrack från en film, snarare ett soundtrack till den lyckade festen. Här finns samma energi och glädje som i den bästa cumbiamusiken. Skivan borde vara obligatorisk i väskan hos varje party-DJ.
guru The_Hundred-Foot_Journey_album_art
A.R. Rahman & Bappi Lahiri & K S Chithra
– Ek Lo Ek Muft
A.R. Rahman – Vintage Recipe
thebighlebowski voices of judah
Kenny Rogers & The First Edition – Just Dropped In
(To See What Condition My Condition Is In)
Mark Eliyahu – Chant To The Observer In Sunset
 Clogs_-_Lantern afrocubism2
Clogs – Canon Afrocubism – Dakan
casa paradiso presents damon_mali_promo_cover_big
Azzdine & Bill Laswell – Britou Damon Albarn & Simon Burwell – Le Relax
guru robin holcomb
A.R. Rahman – Barso Re Robin Holcomb – This Poem Is In Memory Of!
dimba soundtrack Vanguard+Visionaries
Dimba Diangola – Fuma Richard & Mimi Fariña –
House Un-American Blues Activity Dream
banda-sonora_-cover
Dj Dolores – Subúrbio Soul

 


Wretlinds Värld 64

Wretlinds värld 64
Här nedan ser du musiken som spelas i programmet:
Afrikya volume fofoulah
Bukky Leo & Black Egypt –
Why Can’t We Live Together
Fofoulah – Blest (Issaâdiyen) 
sara_tavares_xinti hunter hunter
Sara Tavares – Bué Amelia Curran – The Company Store
Orchestra baubab
Orchestra baobab – Ami Kita Bay
Veckans Albumklassiker: Orchestra Baobab – Made in Dakar
Veckans Albumklassiker är ”Made in Dakar” med Orchestra Baobab från 2007. Denna skiva är lika fin som deras strålande album ”Specialist in all styles” som kom ut i samband med gruppens återförening 2001. Nu som då är det ”världens bästa producent-team” Nick Gold och Jerry Boys som spelat in på plats i Dakar, Senegal. Nick och Jerry spelade också in bl.a. Buena Vista Social Club. Här får vi alltså återigen underbar musik med ett perfekt tidlöst ljud.Orchestra Baobab började år 1970 som husband på klubben Baobab Club i Senegals huvudstad Dakar. Baobab Club blev en riktig inneklubb med några av Senegals främsta konstnärer som hjälpte till med inredningen och dekorationer. Själva baren var utformad som stammen på det jättelika babobab-trädet som kan ha en stam upp till 10 meter i diameter.
Orchestra baubab 51k-Mo0lhGL._SS280
Orchestra Baobab – Ndéleng Ndéleng  Antony & The Johnsons –
Knockin’ On Heaven’s Door
51YG5elg5TL._SS280 61knmmDoRfL._SS280
Vinicius Cantuária – O Batuque Willie Rosario – Calypso Blues
51Q1tKqd5RL._SS280 51tAAcaxy+L._SS280
Tim Buckley – Hallucinations Allen Toussaint – St. James Infirmary
saratavares Orchestra baubab
Sara Tavares – Keda Livre Orchestra Baobab – Nijaay

Alltid gratis frakt

Pet Sounds levererar alla ordrar inom Sverige helt fraktfritt.

HITTADE DU INTE SKIVAN DU VILLE HA?

Skicka ett mail till oss så gör vi vårt bästa för att få tag på den!

Klicka här för att kontakta oss

Om Pet Sounds

Stefan Jacobson slog upp dörrarna till Pet Sounds i November 1979. 35 år senare är skivbutiken fortfarande ett vardagsrum för musiker och ett sjyst häng för generationer av musikälskare. Här samsas alla, från världsstjärnor som Quentin Tarantino, svenska musiker och band som Kent och Anna Ternheim, till fjortonåriga tjejer och killar som just upptäckt Kraftwerk, Gun Club eller Bob Dylan.

Välkommen att besöka oss i butiken på Skånegatan 53, 116 37 Stockholm.

08-702 97 98
order@petsounds.se

Petsounds på Twitter

Petsounds på Instagram

Pet Sounds

Skånegatan 53

116 37 Stockholm


08-702 97 98

order@petsounds.seButikens öppettider:

Måndag-Fredag: 11:00-18:00

Lördag: 11:00-17:00

Söndag: Stängt


Visa butiken på karta

Hem / CD / Vinyl / Kundtjänst / Köpvillkor / Kontakta oss

Copyright © PetSounds 2019