Date:
Link copied Share this read link fb

1.Cuz for president

av Marimba Roney

1.Cuz har på senaste tiden flutit upp till ytan som inte bara en framgångsrik artist utan en ung man med starka ledarkvaliteter. När det kom på nyheterna att Postnord eventuellt skulle gå i konkurs reagerade 1.Cuz. Han har ändå fått en del post genom åren, menar han. Han gjorde låten Postnord. Som visserligen inte är en hyllning till företaget utan mer används som en metafor för distribution av andra saker.

På omslaget sitter han i en blå Postnord-van. Postnord stämde 1.Cuz för varumärkesintrång, och låten togs därmed bort från Spotify. Postnord sa att det inte var på grund av själva musiken utan för att deras logga syns. 1.Cuz tog bort loggan och döpte om låten till Posten försvann.

På Fridays for Futures manifestation i Stockholm i fredags delade 1.Cuz scen med Greta Thunberg, och la sedan upp en bild på de två ihop med texten ”Två personer som kommer förändra världen”. Några dagar tidigare hade han skrivit: ”Det krävs inte mycket engagemang för att kunna ge tillbaka till samhället och omvärlden, det finns ingen åldersgräns för att kunna förändra, det är Greta Thunberg ett perfekt exempel på.”

Nyligen satt 1.Cuz också i Veckans brott och gav mycket nyanserade svar på den senaste föråldrade mediadebatten rörande huruvida gangsterrap skapar kriminalitet. 1.Cuz blir aldrig defensiv utan förklarar tydligt och kraftfullt och intervjun avslutas med: ”Jag vill kunna göra workshops med ungdomar där man kan ta de här känslorna och visa hur man kan jobba med dem, visa hur man gör musik. Hur bryter man kriminella tankemönster? Om vi börjar fokusera på de frågorna tillsammans, jag lovar, musikbranschen kommer bli så underbar.”

View all reads