Date:
Link copied Share this read link fb

Är vinylskivor konst?

av Dan Backman

Clay Ketter har gjort sig ett namn med en slags abstrakt konst som både är måleri och skulptur. Minimalistiska verk ihopfogade av bordskivor, fönsterkarmar och olika slags byggelement.

Jag vet sedan tidigare att han är musikintresserad och på hans aktuella utställning på Cecilia Hillström Gallery (pågår tom 2 november) finns det musik i alla dess former.

Ur en gammal TV, eller rättare sagt ett noggrant byggt objekt som ska efterlikna en TV, strömmar det en loop som skulle kunna vara hämtad ur valfritt Tom Waits-album. Jag utgår ifrån att det är Ketter själv som gjort inspelningen.

I utställningen finns också några dekorativa verk byggda på äkta vinylskivor. Som vinylsamlare blir jag provocerad: det är ju bra och klassiska rockskivor (typ Beatles, Zappa, Floyd, Zeppelin) som ska stå i en skivhylla.

Frågan är om han plundrat sin egen skivsamling? Ketters tilltag är ju mer seriöst än oskicket att göra skålar av gamla vinylskivor – eller något annat som de ej varit avsedda för – men nog är det ett helgerån.

View all reads