Date:
Link copied Share this read link fb

Förfinande av redan existerande uttryck

av Dan Backman

Slowgold och Thundercat har väl lika mycket gemensamt som Göteborg och Los Angeles. Inte mycket alltså. Men de är båda superduper på vad de gör och nu när de precis släppt varsin finfin singel (Nåt respektive Black Qualls) så kan man ju sammanföra dem en liten stund.

Båda är direkt igenkännbara (vilket ju både kan tolkas negativt och positivt). Här handlar det mer om ett förfinande och ett fördjupande av ett redan existerande uttryck.

Amanda Werne (Slowgold) sjunger om att gå vidare i livet med nya vänner. Hon gör det som bara hon kan. Naket och skört men med ett rakt och luftigt och lite krautigt Fleetwood Mac-groove som stöd. Mot slutet kompletteras den skimrande gitarren med en, tror jag, cimbalon.

Den fabulöse elbasisten Stephen Bruner (Thundercat) sjunger om vad det innebär att vara en "young black American". Han gör det med hjälp av Steve Lacy, från The Internet, och Steve Arrington, från den gamla ljuvliga Ohio-funkgruppen Slave, och en musik som är både knölig och smooth och som inte kan bestämma sig om den är pop, jazz eller funk.

När låten är slut har det inte riktigt framgått vad som är vers och refräng och hur allt hänger ihop. Men det är som det ska, det är ju Thundercat.

Slowgolds kommande album släpps 21 februari. Thundercat släpper nytt material i början av april.

View all reads