Date:
Link copied Share this read link fb

Fortsatt osämja mellan Beach Boys-medlemmarna

av Dan Backman

Historien om The Beach Boys präglas av intriger, rättsprocesser, dödsfall och psykisk ohälsa. Det senaste utspelet kom i veckan då Brian Wilson på sitt Instagram-konto uppmärksammade världen på att Mike Love – som som av någon outgrundlig anledning sitter på rättigheterna till bandnamnet The Beach Boys – skulle framträda på The Safari Club International Convention i Reno, Nevada. En sammanslutning för jägare som stödjer troféjakt, alltså jakt på djur där det primära syftet för jägaren är att tillskansa sig horn och uppstoppade djur och visa upp sitt byte på selfies.

Brian Wilson uppmanade sina följare och fans att skriva under ett upprop, vilket hörsammades av många, men Mike Love – som verkar gilla att vara the bad guy – genomförde förstås spelningen. Något som ökat klyftan mellan de båda och gjort en reunion, efter deras korta gemensamma turné 2012, ännu mer osannolik.

Inte för att en sådan är önskvärd. Alla vet ju att det är geniet Brian Wilson och hans lysande band som för det stolta Beach Boys-arvet vidare. Inte pellejönsen Mike Love och hans coverband.

Just nu turnerar de båda flitigt i USA. Mike Love har med sig originalmedlemmen Bruce Johnston och Brian Wilson spelar med Al Jardine. Nu i början av februari har Brian Wilson och hans band medverkat på den trettonde upplagan av Cayamo, en kryssning med Norwegian Pearl i Västindien. Jeff Tweedy, Mavis Staples och Rodney Crowell är andra namn i en imponerande tung lineup.

Någon sverigespelning med Brian Wilson är tyvärr inte aktuell men Mike Love-upplagan av The Beach Boys kommer till Skansen 17 juni. Ett lite märkligt sammanträffande med tanke på jakttrofé-spelningen. Jag kommer inte gå dit.

View all reads