Date:
Link copied Share this read link fb

Jeanette Lindström är tillbaka. Typ.

av Dan Backman

För tio år sedan släppte Jeanette Lindström det lysande och rättvist grammisvinnande albumet Attitude & Orbit Control.

Med stråk av singer-songwriterpop och progressiv rock blev det ännu tydligare att Jeanette Lindström inte riktigt kunde sorteras in jazzvokalistfacket.

En remarkabel detalj var att hon åkt hem till Robert Wyatt och hans fru Alfreda Benge. Med hjälp av Göran Petersson och Magnus Öström och lite inspelningsutrustning kom den oefterliknelige och mycket brittiska legenden med på några albumspår. Mig veterligen har ingen svensk artist lyckats med det. Vare sig förr eller senare.

Det var 2009. Sedan försvann hon. På hemsidan står det kortfattat att det var ett avbrott 2013–2018. Många med mig har undrat över orsaken men inga svar har getts.

Nu har det i alla fall – out of the blue – kommit ett album, Queen of the Hillside. Inspelat 2012 men aldrig utgivet. Förrän nu.

Med samma band och gästspel bland annat av Dan Berglund och Stenhammarkvartetten har det blivit ett jättebra album, pendlande mellan jazz, rock och pop. Ett av årets bästa svenska alla kategorier. Att det inte givits ut förrän nu är obegripligt. Men okej, nu är det här. Alla nöjda.

Den dåliga nyheten är att det inte släpps i någon fysisk form. Men hallå, en limiterad vinylupplaga hade det väl varit värt? Sådana gör ju nästan alla nu för tiden.

View all reads