Date:
Link copied Share this read link fb

Jubileum som manar till eftertanke

av Pierre Hellqvist

Med anledning av fyrtioårsfirande London Calling.

I morgon är det fyrtio år sedan London Calling släpptes. Det går förstås fira bara genom att spela den klassiska dubbeln om och om igen. Den håller trots allt hyfsat än i dag. Det är ett av de där albumen där även de dåliga låtarna är bra och de bra låtarna aldrig understiger det beroendeframkallande. Och det är fortfarande ett av mest övertygande argumenten för rock’n’roll som står att uppbåda.

Men apropå jubileet drev mina tankar främst till hur mycket en Joe Strummer hade behövts i dag. För där politiker och näringsliv flackar med blicken och ibland faller till föga för mörkerkrafternas lockrop är det ofta upp till musiker att vara villkorslösa i fördömande av populism, klassklyftor och rasism. Nu är det inte alls så att det saknas nya socialt medvetna röster i dagens populärmusik – i exempelvis England går det alldeles utmärkt att lyssna på grimestjärnor som Stormzy och Slowthai, rockband i stil med Idles och Sleaford Mods eller en frisinnad singer-songwriter som Michael Kiwanuka för att få nog så angelägna lägesrapporter – men alla artister är inte lika självklara och patosfyllda i en opinionsbildande roll som Joe Strummer de facto var. För en viss sorts (i det här fallet huvudsakligen vit, manlig) publik krävs det att ifrågasättande och kritik kommer från de egna leden för att man ska ta notis och förhoppningsvis lärdom. Strummer såg punkrock som protestmusik och en social oppositionsrörelse och innan han gick bort var han mycket väl medveten om att hiphopen för längesen tagit över den rollen.

Även om det faktumet knappast innebär att artister och band verksamma inom andra genrer nödvändigtvis bör frånsäga sig ansvar. Frågan är om vi i modern tid någonsin har behövt vägledning i form av kombinerat hopp och ursinne lika mycket som nu, så vi inte blir allt det vi fruktat. Eller, för att återknyta till den födelsedagsfirande skivan ifråga, som Joe Strummer sjöng i Clampdown:

The judge said five to ten – but I say double that again
I’m not working for the clampdown
No man born with a living soul
Can be working for the clampdown
Kick over the wall, cause government’s to fall
How can you refuse it?
Let fury have the hour, anger can be power
D’you know that you can use it?

Nästa vecka är det förresten sjutton år sedan Joe Strummer gick bort. Så det finns anledning att tänka på honom ett tag till.

View all reads