Date:
Link copied Share this read link fb

När Harry mötte Harry

av Pierre Hellqvist

Debbie Harrys självbiografi Face It från i höstas hör inte till de mest oförglömliga läsupplevelserna inom rocklitteraturen. Även om hon ofta är slagkraftig och vidöppen om det mesta håller hon en slags kylig distans till saker som gör att man som läsare sällan blir riktigt engagerad, alltsammans förstärkt av att lite för många (omvälvande, roliga, tragiska) händelser betas av i alldeles för rask takt. Man kan då och då önska att hon skulle stanna upp i berättelsen och tydligare utvärdera snarare än bara redovisa. Därmed inte sagt att höjdpunkter saknas. Hon skriver med värme om långvarige livspartnern och Blondie-kollegan Chris Stein (som för övrigt har tagit bilden som används här) och ger smaskiga detaljer om David Bowie, men allra bäst är ett parti om romansen hon hade med birollsmästaren Harry Dean Stanton.

I hennes solohit I Want That Man från 1989 finns textraderna ”I want to dance with Harry Dean/drive through Texas in a black limousine” men det var inte Debbie Harry som hade skrivit texten, utan Alannah Currie från Thompson Twins – som mycket riktigt hade skådespelaren i åtanke.

Nu trodde Harry Dean att artisten som sjöng om honom var den som stod bakom denna önskan att få vistas vid hans sida, så när Harry och Currie strax därefter träffade honom i London utmynnade det i att det Paris, Texas-bekanta stenansiktet och Blondie-ikonen snabbt ”fann” varandra och pep i väg från det övriga sällskapet. Vilket sedermera resulterade i en fortsättning dem emellan.

Alannah Currie då? Fick nöja sig med en inbjudan av annat slag från objektet för hennes begär. Eller som hon berättar i boken: ”So Debbie got to shag him and I got the invite to tea. That’s what happens when you play with Dirty Harry: she gets the man and you get the tea.”

View all reads