Date:
Link copied Share this read link fb

Ockulta musiker

av Tina Rosenfink

Just nu befinner vi oss i min favorittid på året.

Dagarna blir mörkare och skuggorna faller längre, sommarhettan är ett minne blott och jag har äntligen fått på mig allt som är varmt och mjukt. Det blåser så oroligt i björkarna och jag lägger varsamt fram pumpor som dekoration. Jag omfamnar allt som är kusligt och ruggigt.

Som en förlängning av mitt podcastavsnitt där jag och Jennifer pratade om våra allra bästa halloweenlåtar har jag dykt ner ytterligare i det ockulta och undersökt vilka musiker som eventuellt är häxor eller satansdyrkare. Äh, det är kul!

Det finns ju genre efter genre, band efter band, som hyllar det mörka och mystiska men för mig är det mer intressant att se vilka som gömmer sin ockultism bakom en vardaglig fasad. Själv tycker jag om allt som har med seanser, tarotkort och kristaller att göra, och det kanske man inte tror vid första ögonkastet. Eller man kanske ser det på långt håll?

En artist som förvånade mig mycket lite är Led Zeppelins gitarrist Jimmy Page. Det räcker med att se ett enda liveklipp för att förstå att det är något mer än bara talang som spökar. Det sägs att Page var besatt av den ockulte författaren Aleister Crowley. Crowley, som själv kallade sig för profet, praktiserade den egna filosofiska religionen thelema som Page upptäckte i tidig ålder. Under sjuttiotalet köpte han Crowleys gamla hus i England och öppnade en ockult bokhandel med tillhörande förlag, som sedan lades ner när Led Zeppelin blev allt större. När jag gjorde min research upptäckte jag att Jimmy Page inte var ensam om att bli förtrollad av Crowley. fler. Aleister Crowley var inspiration till låten Mr. Crowley på Ozzy Osbournes första soloalbum och avbildad på omslaget till The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Både Iron Maidens låt Revelations och Bruce Dickinsons låt Man of Sorrows handlar delvis om Crowley, för att nämna några.

En annan artist som har fångat mitt intresse är Lana Del Rey. På sin Twitter 2017 uppmanade hon sina 6,22 miljoner följare att göra en trollformel för att få bort president Trump från Vita huset. Datumen sammanföll med fyra ockulta massritualer på avtagande halvmånar och ingredienslistan för trollformeln lades ut på nätet. Snacket på internet hävdar att ritualen fortsatt längre än de datum som Del Rey skrev, och ritualerna kommer fortsätter till dess att Donald Trump lämnar sin post. I en intervju med NME sa hon. “Your thoughts are very powerful things and they become words, and words become actions, and actions lead to physical changes... I really do believe that words are one of the last forms of magic and I'm a bit of a mystic at heart.“ Är Lana Del Rey vår tids Stevie Nicks?

Avslutar med det bästa, nämligen Elvis och Priscilla Presley. Tycker det är så otippat, men romantiskt. I Priscilla Presleys bok Elvis and Me skriver hon om makens stora fascination för det ockulta. I sitt hem Graceland hade paret över tvåhundrafemtio böcker om det övernaturliga och deras favoritförfattare var ryska Madame Blavatsky som skrev mycket om satan. Fascinationen för det paranormala var dock något problematisk – eftersom Elvis även hade en stark kristen tro och många religiösa fans fick intresset hemlighållas. Några år innan parets separation lär Priscilla bränt all ockult litteratur som fanns på Graceland, huruvida detta är sant eller ej kan jag inte säga med säkerhet.

Bubblare: Björk, David Bowie och Grimes. Kanske får skriva en uppföljare.

Lyssna även på Tinas halloweenavsnitt.

View all reads