Date:
Link copied Share this read link fb

Precist om nattexistenser

av Pierre Hellqvist

Den sorts mänskliga desperation du enklast hittar framåt småtimmarna när krogar och klubbar stänger och individer trampar runt på trottoaren utanför i hopp om napp för natten eller kanske bara något, egentligen vad fan som helst, som stänger av sinnena ännu en stund, den har sällan porträtterats med samma iskallt avtrubbade precision som fallet är på det sjätte albumet från Baxter Dury.

The Night Chancers, som nya Baxter Dury-skivan heter, är fullkomligen belamrad av moraliskt tveksamma eller själsligt vilsna lowlife-karaktärer. Det tycks vara kört för dem, men de gör allt för att låtsas som motsatsen – och i slutändan kanske det är likadant för oss alla bara att rätt många har slutat att låtsas. Alldeles oavsett; vad har vi för rätt att döma dem?

Ian Durys son har rört sig i de här miljöerna tidigare, med avsevärd stilsäkerhet och en motsträvig sorts charm (han gör väldigt lite för att framstå sympatisk), men The Night Chancers kan mycket väl vara hans mest fulländade verk så här långt. Han vägrar vika av från den snabbt etablerade atmosfären, har en vision som följs från start till mål och vänder sina begränsningar till en tillgång. Det är många som borde lyssna och lära.

View all reads