Date:
Link copied Share this read link fb

Radiotips: P2 Dokumentär

av Dan Backman

Eden Ahbez var viktig både för musikgenren exotica och för den framväxande hippierörelsen. I dag är han främst ihågkommen som kompositör av sången Nature Boy – först insjungen av Nat King Cole 1948 och sedan dess en jazzstandard som tolkats av oräkneliga sångare – men det finns mer att tala om.

I radiodokumentären Urhippien som fick en världshit berättas den fascinerande och lite sorgliga historien om Ahbez liv i och kring Los Angeles som en naturdyrkande långhårig raw food-pionjär.

På tal om Eden Ahbez. Det svenska exoticabandet Ixtahuele jobbar just nu med en inspelning av Dharmaland, en musiksvit som Ahbez aldrig spelade in. Kommer på Subliminal Sounds.

Programmet om Eden Ahbez hittas på Sveriges Radios hemsida. Där finns också en hel massa andra intressanta program att streama. Som det om skivsamlare besatta av 78-varvare eller det om den svenske saxofonisten och discaholiken Mats Gustafsson.

Programmet om panflöjtsorkestern som försvann är också bra. Bandet som gladde/plågade människor kring Sergels Torg på åttio- och nittiotalet. Och bossanovans historia i fyra delar tackar man ju inte heller nej till.

View all reads