Date:
Link copied Share this read link fb

Sex med The Growlers

av Tina Rosenfink

Ett indieband med fallenhet för det stötande.

För ett par veckor sedan släppte det amerikanska indiesurfbandet sitt sjätte studioalbum Natural Affair och det fick mig att tänka oproportionerligt mycket på deras texter. Förvånansvärt många handlar om att ligga. Men The Growlers har sedan start även använt sig av humor för att prata om homofobi, sexualitet och könsnormer i sin musik. Det kan vara vulgära och stötande texter för den som inte är införstådd i jargongen.

Inspirerat av australiensiska magasinet Beats artikel om Alex Cameron har jag dragit ut de (enligt min mening) märkligaste The Growlers-raderna som jag kunnat hitta. Från debuten 2009 fram till i dag har de skrivit konstigheter som jag ska försöka analysera via sex låtar:

Gay Thoughts (2013)

I en intervju med Aquarium Drunkard berättar sångaren att alla textens “gay” först var ordet “bad”, men att de en dag bytte ut dessa på skämt: “I try to stop all these gay thoughts and feelings/ I don’t know where they come from/Oh all of these gay thoughts I’ve had trouble concealing since I was fairly young”. Men med tiden blev det seriöst menat och i dag är texten uppskattad av många LGBT-fans. Kanske finns det här ett argument att en sång som Gay Thoughts bidrar till att normalisera låtar om homosexualitet?

Orgasm of Death (2018)

Bortsett från att jag tycker titeln är pinsam (let’s face it, bandmedlemmarna närmar sig fyrtio år) refererar “Let’s not show our faces till the end till our dreaming slows till nothing’s left/When we meet the orgasm of death“ till franskans “la petite mort”. Uttrycket, som översätts rakt av till den lilla döden, betyder "den korta förlusten medvetandet" och i nutida sammanhang hänvisar specifikt till "känslan efter en orgasm som efterliknar döden”. Låten känns aningen gulligare nu, men mest cringe ändå.

Wet Dreams (2009)

En snuskis från debutskivan Are You In Or Out?. Min personliga uppfattning är att indieband inte ska skriva om sex, att det hör hemma i andra genrer som rap och r’n’b. Jag tänker mig att indiegenren är oskyldig och naiv, men det stämmer inte när det gäller The Growlers. Här skriver de både metaforiskt om sex som i “We drink the devil’s blood inducing psychedelic trips/Shez's got ocean in her hips and El Niño’s in her lips” men även mer ordagrant och ocensurerat som i “And when you’re lying in my arms she’s still tugging on my dick”.

Love Test (2014)

Den här låten är en riktig vattendelare i mitt hushåll. En av oss (Tina) älskar den, en av oss (Harald) hatar den. Om jag har förstått det rätt är det stycket “All the girls in LA look like they're fading away/A woman should be strong with thick legs and big arms” som provocerar mest. Låten handlar om hur svårt det är att hitta kärleken i Los Angeles och jag tror att nämnda parti är menat som en ironiskt kommentar till kroppsideal, just eftersom en stor del av smalhetsnormen i väst härstammar från och upprätthålls i Hollywood.

Dogheart II och Change in Your Vein (2013)

Två låtar från Not. Psych! som delar innehåll. Jag vet inte om “Little girls don’t last forever/Enjoy them while you can/They’re made for little boys/And soon you’ll be a man” och “Give me cities and big kid toys/Give me little girls and little boys” syftar till… sex med minderåriga? Eller att kids har sex med varandra? Oavsett är de här två låtarna de mest obehagliga.

Natural Affair (2019)

“Boys will be boys and get away with murder/Girls should rule the world, it’s true” må vara ett banalt uttryck men det här är en av få gånger som The Growlers tar politisk ställning. Kanske inte så konstigt heller med tanke på situationen i USA.

View all reads