Date:
Link copied Share this read link fb

Silence har inte tystnat

av Dan Backman

Proggen fyller femtio i år! Det är förstås något värt att fira. Det var ju en omvälvande men i efterhand till stora delar missuppfattad period i svenskt musikliv som frambringade musik som i vissa fall var övertydligt propagandistisk och i andra storartat visionär.

Jubiléet smygstartade i höstas med den omfattande men slarvigt ihopsatta MNW-boxen och fortsätter nu med en jättebra SVT-dokumentär om skivbolaget Silence gjord av Kristian Petri, Kristina Lindström och Johan Söderberg.

Tystnaden – En film om Silence, musiken och tiden berättar om ett Stockholm för länge sedan och om hur en ung man med rullbandspelare och mikrofoner (Anders Lind) spelade in allt som hände på Filips (Stockholms psykedeliska mötesplats på Regeringsgatan).

Den handlar också om Bo Hansson och Sagan om Ringen och den första Gärdesfesten och Träd, Gräs och Stenar och odlingsfilosofen Anders Björnsson och hur Silence kom i gång och blev ett av fundamenten i det som kallades "den progressiva musikrörelsen".

Och om hur Silence flyttade till Värmland och efter det proggiga sjuttiotalet gick vidare med Bob Hund och Hedningarna, och annat som kanske inte känns lika intressant i dag, fram till Pirate Bay och den dystra tid då ingen längre ville betala för musik.

Allt berättat lugnt och stilla utan en massa talking heads och bildsatt med underbara super 8-filmer. Jag gillar särskilt att filmen liksom blir till ett porträtt av Eva Wilke och Anders Lind och Nikolaj Steenstrup lika mycket som av skivbolaget.

Silence ger inte ut någon ny musik längre men paketerar ibland om gamla releaser. 2018 kom en jättefin International Harvester-box och för ett år sedan gavs Ragnaröks debut åter ut på vinyl.

Nu hoppas jag ju förstås på att Silence uppmärksammar de första två Gärdetfesterna (som avhölls i juni och augusti 1970) med att återutge dubbelalbumet Festen på Gärdet. Gärna som en fin box med extraspår och en tjock booklet.

View all reads