Date:
Link copied Share this read link fb

Syntbasbrummande sumpjazz

av Pierre Hellqvist

En av den på senare år så sprakande London-jazzens portalfigurer är trummisen, producenten och skivbolagsbossen (Exodus Records) Moses Boyd. Han har gjort högpulserande frijazz i duon Binker & Moses, medverkade på Sons of Kemets omedelbums klassiska album Your Queen is a Reptile 2018 och har därutöver backat upp alla från Sampha till Kelsey Lu och Little Simz.

Nu står han i färd med att ge ut ett nytt soloalbum, Dark Matter, som släpps 14 februari. Första smakprovet Shades of You, med sång från brittiska vokalisten Poppy Ajudha, är syntbasbrummande jazz som den skulle kunna låta i sympatiska sumpmarker.

Att jazzen på relativt kort tid lyckades positionera sig från marginaliserade ytterkanter rakt in i populärmusikens själva epicentrum vill Moses Boyd för övrigt tillskriva dels Kendrick Lamar och hans To Pimp a Butterfly-platta, dels Blackstar av David Bowie. I en intervju sa han: ”Båda de skivorna dök upp i samma veva som jag och många andra på UK-scenen började ge ut musik, så saker och ting föll på plats perfekt. Det var liksom bortom vår kontroll. Jazzen har alltid haft sin egen scen men utan de båda skivorna tror jag inte det hade stuckit i väg så som det nu har gjort.”

View all reads