Date:
Link copied Share this read link fb

Vad hände med kontroversiella artister och rock’n’roll-life? Träningshetsen, hälsolivet och perfektionismen har tagit över.

av Marimba Roney

Tiderna går snabbt. Yasin och Jaffar Byn har suttit inne ett tag.

Medan det förut var tufft med att sitta inne gjorde ASAP Rocky allt för att komma ut, 6ix9ine golade, och Yasins hype är förbi. Inte sagt att hans karriär är över, alla artister har upp och nedgångar, men nu är det Dree Low från blåa linjen som dominerar. Du har inte råd att sitta i fängelse. Einár säger att han lämnat sitt gamla liv. Håller han sig till det och gör sitt jobb professionellt kan han, och artister som Jireel som tar körkort och pluggar samtidigt, antagligen bygga en karriär idag.

Musikvärlden och till och med hiphop är ganska städat idag. För mycket (eller för lite) pengar står på spel även för rapparna. Det var inga öppna kontroverser när RMH splittrades och artisterna bröt med managern Babak Azarmi. Lamix vägrar uttala sig om varför han lämnat NBL Nation. Det gäller att vara försiktig av både personliga och professionella skäl. Senaste utmärkta disslåten stod Henok Achido för mot Adam Tensta 2016. Men få vågade backa honom offentligt. Att Z.E är på löpsedlarna för att spelat in en musikvideo i en rättegångssal och Frej Larsson åtalas för en musiktext säger lite om deras artisteri och musik, utan mer om polisens paranoia och vårt nuvarande samhälles farliga, humorlösa och osexiga nolltolerans. Ingen tycker en Kurt Cobain är cool längre och Marilyn Manson framstår alltmer som den sista av sin sort. Det sägs att det knarkas mer än någonsin men på influencers och artisters sociala medier visas träningstips, hudvårdsrutiner och hälsomatlådesamarbeten upp.

Vi ska vara perfekta. Och ändå tjatas det om att vi alla ska få vara oss själva. Men på sociala medier syns allt. Det är folk överallt med telefoner, så ingen kan vara sig själv, för allt sprids som en löpeld även utan bildbevis.

Vi älskade Eminem för att han var kontroversiell. Nu får han mest skit för att han inte varit politiskt korrekt, samt att han inte är kontroversiell längre eftersom han ger sig på Trump. Även humor hårdgranskas idag om den är ”korrekt” eller inte. Det mest ”kontroversiella” i Sverige senaste decenniet har varit Kleerup-intervjun i TV4, men han hånades efter, och Little Jinder när hon drack i Filip & Fredriks program. Hon fick den numera vanliga vidriga svansen manliga rötägg efter sig.

Undersökningar visar att unga människor har mindre sex, dricker och röker mindre. Det i sig är inte dåligt, men när det kommer hand i hand med en ökad konservatism från KD, SD och M ihop med den liberala individualismens framfart om att lyckas ekonomiskt och vara sitt eget framgångskoncept är det djupt oroväckande.

Musik som den låter har också drabbats av tidens anda. Den ska inte vara för smutsig, inte för ful, inte för hård, inte sticka ut, inte vara nytt och udda. Även den nya generationens rappare smyckar de ofta råa texterna med poppiga melodier, mjuka beats och knappt någon bas. Får låten hundratusentals streams? Kör på samma koncept igen. Säkrast så. Och glöm inte smörja ansiktet och göra PR för din personliga tränare (fast det är inte PR för det är bara du som genuint älskar detta). Inga fler kontroverser tack.

View all reads